Tipus d'algues


El món de les algues representen diferents tipus d'organismes de diferents grups filogenètics, a més donen lloc  a diferents divisions taxonòmiques. Les algues són similars a les plantes, és a dir, són organisme fotosintètics i aquàtics, l'única diferència amb les plantes és que no tenen una veritable arrel, tija, fulles o teixit vascular i es reprodueixen per si soles. Es solen trobar majoritàriament al mar, aigües superficials i bàsicament al terra. La majoria són molt petites, encara que no totes. Una excepció són unes llavors marines que poden arribar als 50 metres!!

Les algues tenen clorofil·la i són autòtrofes, la majoria són eucariotes i fan la fotosíntesi dins dels cloroplasts (on es troba contingut el DNA).

Podem trobar diferents tipus d'algues:
  • Diatomees: són organismes unicel·lulars del regne dels protoctis, es caracteritza per tenir una closca de sílice complexes però molt boniques. La majoria de les diatomees es troben soles, encara que algunes d'elles les podem aaribar a trobar en colònies. En general són de color groc i marró, es poden trobar tant en aigua dolça com en salada.Les diatomees d'aigua dolça i salada es troben en major abundànncia a principis d'any degut al fenomen "spring bloom", aquest fenomen es produeix com a conseqüència de la disponibilitat de llum i de nutrients. Les diatomees es reprodueixen asexualment per divisió cel·lular. Quan les diatomees aquàtiques moren s'acumulen al fons del mar i formen una espècie de fang i és llavors quan formen la matèria coneguda com la terra de diatomees. Encara que també les diatomees poden passar a una drma més compacta com una suau consistència molt semblant al guix, és com una pedra lleugera anomenada diatomita. Les diatomees solen utilitzar-se com a material aïllant contra la calor i el soroll, en la fabricació de dinamita i altres explosius.

  • Chlorophyta: és una divisió del regne dels protoctis que consisteix en l'organisme fotosintètic conegutcom les algues verdes. Hi ha de diferents tipus: unicel·lulars, multicel·lulars, multinucleades o colonials. La majora de les algues verdes són aquàtiques o mraines, encara que algunes són terrestres i es produeixen a la terra humida, als troncs dels arbres, a les roques humides i a bancs de neu. Són molt especialitzades.

  • Euglenophyta: petit fílum del regne dels protoctis, format per algues unicel·lulars. Algunes d'elles contenen cloroplasts amb pigments fotosintètics. Unes altres són heteròtrofes i poden ingerir o absorvir els aliments. La reproducció es duu a terme per divisió cel·lular. La més característica es l'Euglena, molt comunaen estanys i piscines, especialment quan l'aigua ha estat contaminada. Hi ha aproximadament 1000 espècies diferents.

  •  Chrysophyta: grup nombrós de algues eucariotes comunament anomenades algues daurades, la majoria es troben a l'aigua. Es diu que inclou totes les formes d'aquest tipus, llevat de les diatomees i les algues marrons multicel·lulats, però es divideixen segons la pigmentació i l'estructura cel·lular que continguin.En chrysophytes la majoria de les parets cel·lulars estan formades per cel·lulosa amb grans quantitats de sílice. Contenen pigments fotosintètics de clorofil·la i a més en algunes circumstàncies es reprodueixen sexualment, però la més habitual és per divisió cel·lular.

  •  Phaeophyta: del regne de les protistes format per organismes comunament anomenats algues marrons. Obtenen el seu color en els cloroplasts de la cèl·lula, degut a la presència de diversos pigments carotenoides bru. Les algues marrons són marines i creixen en els oceans més freds del món, a zones on hi ha marees amb gran tensions degut a l'oleatge, mentre que altres creixen en aigües profundes. Hi ha aproximadament unes 1500 espècies diferents.

  • Rhodophyta: del regne de les protistes format per organismes fotosintètics anomenades algues vermelles. Les algues vermelles són multicel·lulars i es caracteritzen per tenir una gran quantitat de branques. Encara que les algues vermelles es troben en tots els oceans, són més comunes en els climes càlids, temperats i tropicals, on es pot produir a majr profunditat. La majoria d'algues coral·lines, segreguen carbonat de calci, juguen un paper important en la construcció dels esculls. Les algues vermelles són una part tradicional de la cuina oriental. Hi ha unes 4000 espècies d'algues vermelles diferents.

  • Cyanobacteria:  són bacteris procariotes aquàtics que obtenen la seva energia mitjançant la fotosíntesi, són les anomenades algues verdes-blaves. No estan vinculades a cap grup d'algues i són eucariotes. Les cianobacteries poden conviure soles o en colònies. Depenent de les espècies i de les condicions ambientals, les colonies poden tenir filaments, fulles o fins i tot boles buides.Algunes de les colònies filamentoses mostren l'habilitat per diferenciar entre 3 tipus de cèl·lules. Malgrat el seu nom, les diferents espècies poden ser de color vermell, marró o groc. Podem trobar dos tipus de pigmentació. La majoria dels cianobacteris contenen clorofil·la amb ficobilians (proteïnes), que fan que les cèl·lules canviïn d'un blau-verd a un gris-marró. Hi ha d'altres que no tenen aquestes proteïnes però tenen clorofil·la i es tornen d'un color verd brillant. Els cianobacteris contenen clorofil·la que atrapa l'energia solar i permet a aquests organismes dur a terme la fotosíntesi. Són els productors autòtrofs del seu propi aliment a partir de simples matèries primeres. Els cianobacteris es troben en gairebé tots els hàbitats concebibles.